De gemeente heeft de taak om de openbare orde te handhaven. Maar mag een burgemeester…
Wat verandert er met de invoering van de nieuwe Alcoholwet?
Wat verandert er met de invoering van de nieuwe Alcoholwet?
Vanaf 1 juli 2021 trad de nieuwe Alcoholwet van kracht. Deze wet vervangt de Drank- en Horecawet, die eerder onder meer de regels regelde voor alcoholvergunningen voor horecaondernemingen en slijterijen. De komst van de nieuwe Alcoholwet brengt diverse wijzigingen met zich mee. In deze blog zullen we dieper op ingaan.
Prijsacties
Allereerst is het niet langer toegestaan om buiten de horeca stuntaanbiedingen te doen met alcoholhoudende dranken. Kortingen van meer dan 25% zijn voortaan verboden. Dit betekent dat supermarkten, slijterijen en webshops bijvoorbeeld geen tweede of derde product gratis mogen aanbieden bij de verkoop van alcohol. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van deze regels. Binnen de horeca, zoals cafés en kroegen, blijven prijsacties wel toegestaan.
Online verkoop
Daarnaast mag sterke drank voortaan alleen online worden verkocht via websites die zich uitsluitend richten op de verkoop van alcoholhoudende dranken. Ook moet de leeftijd van de koper worden geverifieerd door een online systeem om te garanderen dat de koper minstens 18 jaar oud is. De NVWA houdt toezicht op de naleving van deze verplichtingen.
Bij onlineverkoop moet tevens duidelijk worden aangegeven hoe de leeftijdscontrole wordt uitgevoerd vanaf het moment van verzending tot aan de uiteindelijke levering. Als alcohol toch in handen van een minderjarige komt, ligt de verantwoordelijkheid bij de oorspronkelijke verkoper.
Daarnaast bevat de nieuwe Alcoholwet een “three-strikes-out”-regel. Bedrijven die binnen een jaar drie keer de regels over de leeftijdsgrens overtreden, kunnen hun verkooprecht kwijtraken.
Gemeentelijke verordeningen
Ten derde is het Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet komen te vervallen. Dit besluit stelde eisen aan onder andere de minimale vloeroppervlakte en voorzieningen zoals elektriciteit. Hoewel het Bouwbesluit 2012 nog steeds geldt, zijn de nieuwe eisen voor horeca-inrichtingen nu opgenomen in artikel 10 van de Alcoholwet. De minimale vloeroppervlakte blijft hetzelfde, maar gemeenten hebben nu de mogelijkheid om strengere eisen op te leggen.
Gemeenten kunnen daarnaast slijterijen toestaan om proeverijen buiten de reguliere openingstijden te organiseren. Ook kunnen zij gebieden aanwijzen als alcoholoverlastgebieden wanneer er sprake is van ernstige overlast of verstoring van de openbare orde. Verder mogen gemeenten de verplichting opleggen dat er op vervoermiddelen waar bedrijfsmatig alcohol wordt geschonken, zoals bierfietsen, altijd iemand aanwezig is met een Diploma Sociale Hygiëne.
Sociale hygiëne
Met de nieuwe Alcoholwet is het verplicht dat leidinggevenden van horecabedrijven of slijterijen zijn ingeschreven in het Register Sociale Hygiëne. Hoewel deze inschrijving al eerder bestond, kan deze nu alleen plaatsvinden op basis van een officieel bewijs waaruit blijkt dat de leidinggevende voldoende kennis en inzicht heeft in sociale hygiëne. Een verklaring van vakbekwaamheid is hiervoor niet meer voldoende. De Landelijke Examencommissie, die voortaan de Landelijke Examencommissie Sociale Hygiëne heet, is verantwoordelijk voor het erkennen van deze bewijsstukken en het beheren van de inschrijvingen.
Alcohol en minderjarigen
Een nieuwe bepaling in de Alcoholwet stelt dat volwassenen strafbaar zijn als zij alcohol kopen en dit doorgeven aan minderjarigen. Zowel de volwassene als de minderjarige kan in dit geval een bestuurlijke boete opgelegd krijgen.
Vragen?
De nieuwe Alcoholwet brengt diverse wijzigingen met zich mee ten opzichte van de Drank- en Horecawet. Als u wilt weten wat deze veranderingen specifiek betekenen voor uw horecabedrijf of slijterij, of als u andere vragen heeft, kunt u contact opnemen met advocaat Errol Opering.
This Post Has 0 Comments