skip to Main Content

De Arbeidsovereenkomst: Wat moet je weten

De Arbeidsovereenkomst: Wat moet je weten

Voordat je kunt spreken van een arbeidsovereenkomst, moeten er drie elementen aanwezig zijn: loon, arbeid en gezag. Als een van deze elementen ontbreekt, is er wettelijk geen sprake van een arbeidsovereenkomst. Dit heeft belangrijke gevolgen: je hebt dan bijvoorbeeld geen recht op sociale zekerheid, zoals een WW-uitkering, vakantiegeld of doorbetaling tijdens ziekte. In deze blog bespreken we de belangrijkste eisen voor een arbeidsovereenkomst.

Arbeid
Bij een arbeidsovereenkomst moet je verplicht werk verrichten. Dit werk moet je persoonlijk doen en kan niet door iemand anders worden uitgevoerd. Wat voor werk dit precies is, kan per werkgever verschillen. De Hoge Raad heeft bijvoorbeeld bepaald dat zelfs een slaapdienst als arbeid telt. Een stage wordt echter niet als werk gezien, omdat het doel daarvan is om te leren. Een werkgever hoeft een stagiair dan ook niet te betalen.

Loon
Loon is de beloning die je krijgt voor het werk dat je doet. Dit kan ook in natura zijn, maar er zijn beperkingen. Zo mag alcohol niet als loon worden gebruikt, en fooien tellen niet als loon.

Gezag
Voor een arbeidsovereenkomst moet er ook sprake zijn van gezag. Dit betekent dat de werkgever je instructies kan geven over hoe je je werk moet doen. Gezag kan ook organisatorisch zijn, bijvoorbeeld door vastgelegde vakantiedagen.

 

Aanneming van werk en overeenkomst van opdracht
Er zijn andere soorten overeenkomsten die lijken op een arbeidsovereenkomst. Bij aanneming van werk verbindt een aannemer zich om buiten dienstverband een werk van stoffelijke aard te verrichten en op te leveren tegen een afgesproken prijs. Het verschil met een arbeidsovereenkomst is dat er bij aanneming van werk geen gezagsverhouding is.

Een overeenkomst van opdracht is een afspraak waarbij een opdrachtnemer voor een opdrachtgever werk doet dat niet stoffelijk van aard is, zoals het leveren van diensten. Ook hier is geen sprake van gezag. Freelancers en zzp’ers gebruiken vaak dit soort overeenkomsten. In de praktijk moet je altijd goed controleren of er niet toch sprake is van een arbeidsovereenkomst. De inhoud is namelijk belangrijker dan de naam van de overeenkomst. Bijvoorbeeld, bij een recente uitspraak over zzp’ers die voor Deliveroo werkten, werd bepaald dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst, ook al hadden ze een overeenkomst van opdracht getekend.

 

Vragen?
Het kan voorkomen dat je twijfelt over de juridische vorm van je overeenkomst. Het is daarom verstandig om je overeenkomst te laten controleren door een jurist. Heb jij vragen over je arbeidsovereenkomst, of wil jij simpelweg je contact nogmaals laten nakijken? Bij Seneca advocaten helpen wij je graag. Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 020 261 0098 of te mailen naar info@senecaadvocaten.nl.

Heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met een van onze advocaten.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top