skip to Main Content

Sociaal Zekerheidsrecht (WIA-uitkering)

Het rechtsgebied sociaal zekerheidsrecht houdt zich bezig met regels die ervoor zorgen dat mensen ten tijde van arbeidsongeschiktheid, ziekte, pensioen of werkloosheid toch een inkomen hebben. Het regelt de sociale voorzieningen en sociale verzekeringen waarop mensen in Nederland aanspraak kunnen maken.

Onderdeel van het sociaal zekerheidsrecht is een WIA-uitkering.

Werknemers die na 2 jaar ziekte meer dan 35% arbeidsongeschikt zijn, kunnen een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) krijgen. WIA staat voor Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Het gaat erom dat vooral gekeken wordt naar wat een persoon nog wel kan doen en niet zozeer wordt gekeken naar wat een persoon niet meer kan doen.

Om het arbeidsongeschiktheidspercentage te berekenen zijn -kortweg gesteld- twee stappen van belang:

  1. Een verzekeringsarts zal beoordelen welke beperkingen iemand heeft en deze beperkingen noteren op een Functionele Mogelijkhedenlijst (FML).
  2. Een arbeidsdeskundige zal vervolgens aan de hand van de FML in een database met bestaande beroepen in Nederland tenminste 3 functies uitkiezen die iemand in principe zou moeten kunnen uitvoeren en dus met uitvoering van die functies nog inkomsten kan verdienen. Het gaat er niet om dat iemand daadwerkelijk die geduide functie uitvoert of een vacature openstaat voor die functie, maar om de fictieve situatie dat die persoon in staat geacht wordt om die functie te kunnen uitoefenen.

Een arbeidsdeskundige vergelijkt dan hoeveel iemand voor arbeidsongeschiktheid kon verdienen met de situatie hoeveel iemand nu nog na arbeidsongeschiktheid met de bestaande beperkingen kan verdienen. Als het verschil tenminste 35% of meer is dan komt iemand in aanmerking voor een WIA-uitkering.

Een WIA-uitkering bestaat uit:

  • een WGA-uitkering: als je tenminste 35% tot 100% arbeidsongeschikt bent en de verwachting is dat je binnen een bepaalde periode (doorgaans binnen 5 jaar) weer zult herstellen. Het gaat dus om tijdelijke arbeidsongeschiktheid;
  • een IVA-uitkering: als je tenminste 80% tot 100% arbeidsongeschikt bent en de verwachting is dat op de langere termijn weinig tot geen kans op herstel is.

Mocht u een vraag hebben over een WIA-uitkering, bijvoorbeeld wanneer de aanvraag voor een WIA-uitkering is afgewezen of een bestaande WIA-uitkering is stopgezet of het arbeidsongeschiktheidspercentage is lager vastgesteld, dan staat Seneca Advocaten voor u klaar. We kunnen namens u bezwaar indienen of een procedure starten bij de rechtbank of Centrale Raad van Beroep. Ook als u een rechtsbijstandsverzekering heeft kunnen wij u van dienst zijn.

Heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met een van onze advocaten.

Back To Top