skip to Main Content

Arbeidsrecht

Wat is het arbeidsrecht? Het arbeidsrecht is het recht dat de werkverhouding tussen een werkgever en werknemer regelt tijdens het dienstverband, maar ook na het einde van het dienstverband. Het gaat om de rechten en plichten die een werkgever en een werknemer ten opzichte van elkaar hebben.

De rechten en plichten van werkgever en werknemer worden vaak schriftelijk vastgelegd en volgen onder andere uit een arbeidsovereenkomst, bedrijfsreglementen (bijv. personeelshandboek), een collectieve arbeidsovereenkomst (cao), wetten en/of uitspraken van rechters. De daadwerkelijke uitvoering van werkzaamheden en hoe partijen zich in de loop der tijd naar elkaar toe hebben gedragen, kan in sommige situaties ook de doorslag geven om te kunnen vaststellen wat partijen met elkaar hebben afgesproken, wat zij van elkaar mochten verwachten en daarmee wat hun rechten en plichten zijn tegenover elkaar zijn.

Het arbeidsrecht beslaat een breed gebied, maar denk bijvoorbeeld aan:

  • de arbeidsovereenkomst/arbeidscontract: in dit document staan onder andere afspraken over hoe het werk moet worden uitgevoerd, welk loon wordt uitbetaald en hoe te handelen in bijzondere situaties bijv. tijdens ziekte;
  • de arbeidsomstandigheden: een werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Bij arbeidsomstandigheden moet gedacht worden aan alle omstandigheden tijdens werktijd. Goede arbeidsomstandigheden kunnen voorkomen dat personeel
  • het ontslagrecht: op welke manier de arbeidsovereenkomst kan/mag worden beëindigd. Dit kan bijv. door in overleg sluiten van een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst, het verlenen of nemen van een ontslag op staande voet vanwege een ernstige gedraging of nalatigheid van een werknemer/werkgever of door middel van opzegging na toestemming van het UWV of door middel van een ontbinding via de rechter. Als gedurende of bij de beëindiging van het dienstverband niet de juiste regels in acht zijn genomen kan in sommige situaties aanspraak gemaakt worden op een transitievergoeding, aanzegvergoeding en/of een billijke vergoeding.

Heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met een van onze advocaten.

Back To Top